Kruidnoten
100 gram boter, 1/2 theelepel gemalen foelie, 1 theelepel kruidnagelpoeder,
zakje vanillesuiker, 1 eierdooier, 80 gram bruine basterdsuiker, 175
gram bloem, boter om in te vetten
Verwarm de oven voor op 175 graden.
Roer de boter zacht en romig en voeg de gemalen foelie en het kruidnagelpoeder
toe met vanillesuiker en de eierdooier. Roer alles tot creme en voeg
de gezeefde basterdsuiker toe. Blijf roeren tot een cremige massa
ontstaat en schep dan de bloem erdoor.
Vorm er balletjes van en leg deze op een met boter bestreken bakplaat.
Schuif dee in de voorverwarmde oven en bak de noten 20 minuten.
Haal ze warm van de plaat en laat ze op een rooster afkoelen.
Bewaar ze in een goed sluitende trommel.
Marsepein
250 gram gedopte amandelen,
500 gram poedersuiker, 1 theelepel oranjebloesemwater (verkrijgbaar
in o.a. Turkse winkels), 1.1/2 eiwit, eventueel voedselkleurstof
* bakpapier of folie
Zet de amandelen op met ruim koud water en laat ze aan de kook komen.
Giet ze af en overgiet ze met koud water. Pel de amandelen en droog
ze. Maal ze in een amandelmolen of vleesmolen zeer fijn.
Zeef de poedersuiker en voeg de gemalen amandelen, oranjebloesemwater
en het eiwit toe. Maal alles nog eens.
Verpak de marsepein in vochtig gemaakt bakpapier of folie en laat
deze 1 nacht rusten.
Pepernoten
100 gram bloem, 100
gram zelfrijzend bakmeel, 60 gram bruine basterdsuiker, 50 gram boter,
2 theelepel stroop of honing, 1 eetlepel speculaaskruiden, 4 eetlepels
melk, boter om in te vetten
Zeef de bloem in een kom en voeg het zelfrijzend bakmeel, de gezeefde
basterdsuiker en boter toe. Snijd de boter met 2 messen in kleine
stukjes. Voeg de stroop of honing, de speculaaskruiden en de melk
toe en kneed alles tot een samenhangend deeg. Laat dat 1 uur in de
koelkast rusten.
Verwarm de oven voor op 175 graden.
Vorm bolletjes van het deeg.
Beboter een bakplaat en leg de bolletjes erop. Druk ze iets platter.
Schuif de bakplaat in de voorverwarmde oven en bak de pepernoten 20
minuten. Haal ze van de plaat en laat ze op een rooster afkoelen.
Bewaar ze in een goed sluitende trommel.
Suikerharten
100 gram suiker, 3 eetlepels water, 50 gram poedersuiker
* hartvormige borstplaatvormen, bakpapier
Breng het water met de suiker al roerend langzaam aan de kook en laat
dit mengsel 1 minuut doorkoken.
Zeef de poedersuiker en roer deze er snel doorheen.
Spoel de vormen onder de koude kraan en leg ze op bakpapier