Wat je wil weten van Sinterklaas!

 Hoe heet de goedheiligman nou echt, Sinterklaas, de Sint of Sint Nicolaas?

Toen hij geboren werd, kreeg hij de naam "Nicolaas". Het "Sint" werd later toegevoegd, toen hij bisschop werd. Het is dus eigenlijk Sint Nicolaas, maar Sinterklaas mag natuurlijk ook.

 

Hoe oud is Sinterklaas?

Nicolaas, zoals hij toen heette, werd in het jaar 270 geboren en is nu dus 1735 jaar oud!

 

Heeft hij altijd in Spanje gewoond?

Nee. Hij werd geboren in het land dat toen het "Oost Romeinse Rijk" heette. Toen hij bisschop werd, was dat in het plaatsje Myra. Myra is gelegen in het huidige Turkije. Door de handel met Italië kwam hij ook in dat land. Toen waren de grenzen anders dan nu en toen hoorde een stuk van Italië bij Spanje. In die tijd was Spanje een erg rijk land waar veel dure dingen vandaan kwamen. Vandaar dat de Sint vanaf die tijd uit Spanje komt.

Waarom rijdt de Sint op een paard?

Vroeger geloofden de mensen in een god, "Wodan". Deze Wodan reed op een groot en wit paard. Rijke mensen van vroeger vonden dat mooi en reden ook graag op schimmels. Sinterklaas vindt dat nog steeds mooi en daarom rijdt hij nu nog steeds op een schimmel.

Waarom zijn zwarte pieten niet wit of geel of een andere kleur?

Hoe zwarte pieten er eerst uit hebben gezien, weet niemand en een huidskleur is ook niet belangrijk, ook niet voor de Sint. Zeker is wel, dat de pieten zwart zijn geworden door de schoorstenen waar ze in de loop der jaren doorheen zijn gegaan.

 Waarom worden er ook vaak zakjes met chocoladegeld door de Sint gegeven?

Dat stamt uit een ver verleden van de Sint, iets wat eeuwen geleden is gebeurd. Sinterklaas kwam drie zusjes tegen. Hun vader was zo arm dat hij hun niet kon onderhouden. De zusjes waren gedwongen om zichzelf te verkopen. Toen heeft de Sint tot 3 keer toe een zakje geld door de schoorsteen gegooid. Hun eer was toen gered, want door dat geld als bruidsschat te gebruiken konden ze trouwen en was hun toekomst veilig gesteld. Om dit te herdenken geeft de Sint nu nog steeds 'geld' weg.

Waarom hebben zwarte pieten soms een roe bij zich?

Zwarte pieten gebruiken de roe om schoorstenen schoon te vegen voordat ze erdoorheen gaan. Omdat de schoorsteen niet zo vaak meer gebruikt wordt, heeft zwarte piet de roe ook steeds minder nodig. Daarom zie je de roe niet zo heel vaak meer bij een zwarte piet.

 

 

 

 Zijn de zakken bedoeld om kinderen mee te nemen naar Spanje?

Nee hoor, dat gebeurt echt niet. Sinterklaas is een kindervriend, ook voor kindertjes die wel eens een beetje stout zijn. Hij vindt stoute kindertjes wel iets minder lief en hij geeft ze misschien een cadeautje minder, maar meenemen naar Spanje, nee dat doet hij nooit.

 

Hoe komen de pieten aan zulke mooie pakken?

Daar zorgt Sinterklaas voor. Sinterklaas wil graag dat zijn pieten er altijd piekfijn uitzien. Omdat Sinterklaas zo oud is, wil hij dat zijn pieten nog in kleding van vroeger lopen. Daarom lopen zwarte pieten in de kleding van 16e eeuwse pages. Een page was in die tijd, dus zo'n 400 jaar geleden, een hulpje van bijvoorbeeld prinsen en koningen. Vandaar de mooie pakken dus.

 

Waarom mogen kindertjes hun schoen zetten?

Sinterklaas wil de kindertjes zo alvast voorbereiden op het grote feest van 5 december. Hij probeert zo ook om het nog een beetje spannender te maken dan het al is.

De cadeautjes horen in een schoen te komen, omdat ieder kind zijn eigen schoen heeft. Zo kan hij zich niet vergissen in het verdelen van de cadeaus.

 

 

 

 

 

Waarom wordt er altijd gestrooid, is het niet makkelijker om het snoepgoed gewoon af te geven?

Snoepgoed wordt ook vaak wel in de schoen of op pakjesavond 'gegeven'. Maar het strooien is natuurlijk ook al zo'n gebruik uit vroeger tijden. Het verwijst naar het zaaien op de akker en dat verwijst weer naar vruchtbaarheid. Daarom vind je ook vaak snoep in de vorm van bijvoorbeeld sinasappels, (peper)noten en varkentjes; dat zijn namelijk ook symbolen van vruchtbaarheid.